Omloop van de IJsseldelta 2014 (Bert Treep) 146
Omloop van de IJsseldelta

Omloop van de IJsseldelta

Anna van der Breggen wint opnieuw

De verdiende erekrans voor Anna van der Breggen die voor de tweede keer op rij de Salverda Omloop van de IJsseldelta wint.  Foto: Bert Treep
De verdiende erekrans voor Anna van der Breggen die voor de tweede keer op rij de Salverda Omloop van de IJsseldelta wint.
Foto: Bert Treep

Anna van der Breggen is winnares geworden van de 10e Salverda Omloop van de IJsseldelta. De renster van Rabo-Liv reed in de laatste tien kilometer weg uit een kopgroep van drie en soleerde zo naar de zege op de Ceintuurbaan in Zwolle en won zo voor het tweede jaar op rij. Achter Moniek Tenniglo werd Van der Breggens schoonzus Geerike Schreurs derde.

De wedstrijd werd na een valpartij net buiten de gemeentegrens van Zwolle langdurig geneutraliseerd omdat de ambulance uit koers moest om een renster naar het ziekenhuis te brengen. Zonder hulpdiensten in koers kon de jury niet anders dan wachten tot de ambulance terug kwam. Vlak daarna reed in de Mastenbroekerpolder een groep van zeven weg met Veerle Goossens (De Jonge Renner), Henriette Woering, Winanda Spoor (Jan van Arckel), Natalie van Gogh, Kirsten Peetoom (Parkhotel Valkenburg) en Aagtje Dijkman (Peoples Trust). Deze groep werd ter hoogte van Kampen terug gehaald.

Schoonzussen
Op de dijk bij Wilsum – met het laatste koersuur nog voor de boeg – schudde Van der Breggen daarom zelf aan de boom. Tenniglo en Schreurs sloten aan en al snel nam dit trio ruim de afstand van een uitgedund eerste peloton. De twee schoonzussen hadden elkaar duidelijk gevonden in de kopgroep. Toen eerst Schreurs weg reed uit de kopgroep, was het aan Tenniglo om de kloof te dichten. Dat lukte de renster van Jan van Arckel, maar Anna van der Breggens poging was te veel voor de renster uit Albergen. “Dat ging simpelweg te hard. Ik denk dat tweede worden voor mij het hoogst haalbare was met een sterke Van der Breggen in de finale van de koers” aldus de meest strijdlustige renster van de wedstrijd.

Verliezen
Winnares Anna van der Breggen kon in de 10e editie van de Salverda Omloop van de IJsseldelta alleen maar verliezen. “Als enige renster van de ploeg viel het aan de andere kant ook niet mee om de koers naar me toe te trekken De eerste keer miste ik de slag en viel het niet mee om anderen bereid te vinden het gat dicht te rijden. Daarom ben ik de tweede keer zelf gegaan om het initiatief in handen te nemen. Dat werkte achteraf goed.” Van der Breggen had het haar schoonzus Geerike Schreurs ook gegund. “We hadden afgesproken niet achter elkaar aan te rijden, dus ik reageerde ook niet toen zij als eerste aanviel. Geerike had haar gerust op de hoogste trede mogen staan, maar Tenniglo reed het gat dicht en toen was het bij mijn uitval wel raak. Ik win hier op een paar honderd meter van mijn huis, dus een thuiszege kun je dit wel noemen, die wedstrijd win ik graag natuurlijk.”

Geslaagd
De nummer vier van het WK op de weg in Florence zou het toejuichen als de wedstrijd in 2014 naar de internationale kalender verhuist, zoals organisator Jan van Ommen beoogt. “Ik vond de veranderingen al heel geslaagd met de start in de binnenstad en de finish hier op de Ceintuurbaan, net als bij de Ster van Zwolle. De route is ook heel geschikt voor een klassieker en ik hoop dat het volgend jaar drukker zal zijn met de topteams. Dat zou de organisatie zeker verdienen.”

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Instagram