Omloop van de IJsseldelta

Omloop van de IJsseldelta

Buijsman verrast de sprinters in Salverda Omloop IJsseldelta

Nina Buijsman heeft verrassend de 13e Salverda Omloop van de IJsseldelta op haar naam gebracht. De renster van Parkhotel Valkenburg-Destil reed in de laatste tien kilometer weg uit het peloton, zag Loes Adegeest (NWVG-Uplus) aansluiten, maar toonde zich vervolgens op de Ceintuurbaan de snelste van de twee. Lucy Garner (Wiggle-High 5) werd als snelste van het peloton derde.

Hoewel het peloton wel enkele keren brak op de smalle dijken en in het open landschap, werd de wedstrijd nooit echt een waaierkoers. Wel waren er verschillende rensters die ten aanval trokken. Ingrid Tempert (Swabo Ladies) zette de vlucht van de dag op haar naam. Helemaal alleen reed zij halverwege de wedstrijd voor het peloton uit. De renster uit Lemele kreeg een maximale voorsprong van twee minuten, maar moest met de wind tegen het hoofd buigen toen de finale was aangebroken. Nieuwe vluchtpogingen waren er op de dijk nog wel waar te nemen, maar veel ruimte kregen deze rensters nooit.

Goed ingeving
De nog maar 19-jarige Buijsman – aan haar eerste jaar bij een UCI-team bezig – zag het stilvallen toen het peloton over de IJssel Zwolle binnen trok voor de absolute finale. Met nog minder dan tien kilometer voor de wielen. “Ik had het niet vooraf bedacht, maar besloot mijn kans te gaan op dat moment.” Het bleek een goede ingeving. “We reden van de brug af naar beneden, Zwolle binnen, dus ik kon mooi snelheid maken en een gat slaan. Ik had niet gedacht dat het zou lukken, was bang dat het te vroeg zou zijn.” Loes Adegeest uit Dalfsen sprong naar de Noord-Hollandse toe. Gezamenlijk bleven ze uit de greep van de weifelende teams van de sprinters. In de sprint drong Adegeest niet meer aan.

Mooiste zege ooit
Buijsman was dolblij met de zege in Zwolle. “Een UCI-wedstrijd won ik nog nooit. Dus dit is absoluut mijn mooiste zege ooit. Zeker ook omdat het zo onverwacht komt voor mij. Ik ben ook nog maar voor het eerste jaar bij een UCI-team en het is mijn tweede jaar bij de elite-vrouwen. Ik voel mij de afgelopen periode heel sterk, maar het kwam er maar steeds niet uit. Vandaag is dat helemaal goed gekomen.” Ook Adegeest was een gelukkig renster in Zwolle. “Nadat een ploeggenote van me tevergeefs had geprobeerd aan te sluiten, ging ik mijn kans. Het lukte me om de sprong te wagen. Aan winnen heb ik niet gedacht. Ik zat er op het laatst helemaal doorheen. Ik was vooral blij dat ik het peloton wist voor te blijven”

Strijdlust voor Tempert
Ingrid Tempert zag haar aanvalspoging beloond met de prijs voor de strijdlust. “Ik ben er gewoon voor gegaan, ook al wist ik dat het heel lastig zou worden van zover en in mijn eentje. Ik heb alles gegeven en ben blij dat ik me heb kunnen laten zien.” Floortje Mackaij werd zesde in Zwolle. De Woerdense van Team Sunweb verdiende daarmee de eindzege in de Centric Topcompetitie in het jongerenklassement. De eindzege in het algemeen klassement ging naar Marianne Vos.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Instagram