Omloop van de IJsseldelta

Omloop van de IJsseldelta

Italiaanse Tagliaferro naar de winst in Salverda Omloop IJsseldelta

De Salverda Omloop van de IJsseldelta is gewonnen door Marta Tagliaferro. De Italiaanse renster van Hitec-Birk bleef de Deense Pernille Mathiesen (Team Noord-Nederland) voor in de sprint, nadat de twee in de slotkilometers waren weg gereden uit een kopgroep van twaalf. Loes Adegeest uit Dalfsen van Parkhotel Valkenburg eindigde op de derde plaats. Haar ploeggenote Lorena Wiebes werd vijfde en schreef de eindzege in de Nederlandse Loterij Topcompetitie op haar naam.

Foto: Bert Treep

De wind maakte de vijftiende editie van deze wielerklassieker loodzwaar en zeer selectief. Nadat het peloton met zeventig kilometer per uur uit Zwolle vertrok met de wind in de rug, sloeg het veld kort daarop in Hasselt volledig uiteen. Uiteindelijk zouden slechts 28 rensters de wedstrijd uit rijden. De wedstrijd werd gedicteerd door een kopgroep van vijftien die zich al ter hoogte van Hasselt los wist te maken van de rest van het veld: Lorena Wiebes, Loes Adegeest en Janine van der Meer (Parkhotel Valkenburg, Amy Cure (Australische selectie), Eva Jonkers (Rogelli-Gyproc), Kathrin Schweinberger, Kirstie van Haaften (HealthMate), Lonneke Uneken, Marta Tagliaferro (Hitec Products), Ambert van der Hulst, Charlotte Kool (Jan van Arckel), Minke Slingerland (Mexx-Watersley), Annet Pit (Merida-Adelaar), Evy Kuijpers en Pernille Mathiesen (Mix Team Noord-Nederland) van de partij.  Daarachter zag een groep van veertien de achterstand gestaag oplopen tot uiteindelijk drie minuten. Kool, Cure en Van Haaften moesten uiteindelijk de anderen vooraan laten gaan.

Marta Tagliaferro van Hitec-Birk was in haar nopjes met de zege. “In de sprint ging ik niet winnen van Lorena Wiebes, dat wist ik. Dus als ik wilde winnen, moest ik alleen of met een andere rensters wegkomen. Ik kreeg Pernille Mathiesen mee, die eerst goed mee werkte maar later bepaald niet van plan was om met mij naar de streep te rijden. Ze maakte het me zeer lastig, maar toen we de sprint aangingen, was ik zeker van mijn zaak. Ik ben heel blij met deze overwinning, het is mijn eerste zege sinds 2016. Ik kende al een sterk voorjaar, maar wist dat nog niet te verzilveren met een overwinning. Zeker omdat het hier een internationale overwinning betreft. Ik ben blij nu ook een keer te kunnen oogsten. Het was een zware koers, maar ik houd wel van wedstrijden waarin wind het peloton uitdunt. Een fan van regen ben ik niet, maar die viel voornamelijk pas na de finish.”

Voor Lorena Wiebes volstond de vijfde plaats om de eindzege in de Nederlandse Loterij Topcompetitie op haar naam te schrijven. Ambert van der Hulst (Jan van Arckel) werd achtste in Zwolle en werd als beste clubrensters gehuldigd. Evy Kuijpers (Noord-Nederland) won de prijs van de strijdlust.

Wiebes kampte met gemengde gevoelens na afloop op de Ceintuurbaan in Zwolle. “Doel was natuurlijk om deze wedstrijd te winnen, ik was hier vorig jaar immers al winnares en had mezelf graag opgevolgd. Het zag er goed uit voor mijn team Parkhotel Valkenburg toen we met drie mee waren in een kopgroep van twaalf. Maar je kon er op wachten dat er door de andere teams aangevallen zou worden. Jammer dat we het niet kunnen afmaken, maar ik ben blij met de eindwinst in de Nederlandse Loterij Topcompetitie. Vooraf richt ik me altijd op goede resultaten in de afzonderlijke wedstrijden van deze reeks, waarin ik de EPZ Omloop van Borsele wist te winnen. Maar dit is zeker een mooie bekroning van korte klasseringen in de drie afzonderlijke wedstrijden.”

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Instagram