07-08-2014: Wielrennen: Profronde van Oostvorne: Oostvorne
Ronde van Oostvoorne - ladies: Marianne Vos ontsnapt samen met Valentina Scandolare uit het peloton, waarna zij de eindspint overtuigend wint. Chantal Blaak verovert de derde podiumplek in de sproint met het peloton
Omloop van de IJsseldelta

Omloop van de IJsseldelta

Vrouwenploeg Jumbo-Visma naar Zwolle

Als corona geen roet in het eten gooit komt het fonkelnieuwe damesteam van Jumbo-Visma zaterdag 5 juni naar de Salverda Omloop van de IJsseldelta. De organisatie is blij met de komst van het nieuwe team dat rond meervoudig wereldkampioene Marianne Vos is/wordt gebouwd. ’Naast Marianne Vos rijden er meer toppers in de ploeg van Jumbo-Visma,’ zegt Henk Ymker van de organiserende Stichting Sport Evenementen. Oók enkele Italiaanse teams hebben de organisatie al laten weten graag naar Zwolle te komen.
‘Wij rekenen op een sterk deelnemersveld’, zegt Henk Ymker. 

Team Jumbo-Visma is/wordt gebouwd rond meervoudig wereldkampioene Marianne Vos. Foto: Sportfoto.nl

Het dameswielrennen zit al jaren in de lift in Nederland. De Nederlandse rensters zijn de beste van de wereld en doen in alle koersen mee voor de podiumplaatsen. Ook bij de jeugdcategorieën worden veel prijzen door Nederlandse rensters weggekaapt. Met Boels-Dolmans heeft Nederland de beste damesploeg ter wereld.

Het was tot nu toe best opmerkelijk dat de grootste en enige vaderlandse ploeg geen damesteam had. Team Jumbo-Visma neemt met ingang van 2021 de volgende stap in het groeiproces waar de ploeg al jaren in zit. Na het toevoegen van de Jumbo-Visma Academy volgt nu een Jumbo-Visma damesploeg. De ploeg zal in eerste instantie gevormd worden rond Marianne Vos.

 

Esra Tromp
De ploeg staat onder leiding van Esra Tromp. Esra maakte afgelopen jaren een succesvolle talentenfabriek van het team Parkhotel Valkenburg, waartoe ook Lorena Wiebes behoorde. De ambitie vanuit Jumbo-Visma om een damesploeg te starten werd eerder al door Richard Plugge uitgesproken. Het doel van de nieuwe ploeg is om op termijn de beste damesploeg ter wereld te worden. Het aantreden van Tromp als manager betekent echter niet dat de ploeg Parkhotel Valkenburg ter ziele gaat. De formatie zal nauw verbonden blijven aan de Jumbo-Visma dames en samenwerken met de ploeg van Tromp.

 

Samenstelling
De complete ploeg van Jumbo-Visma bestaat uit twaalf rensters: Marianne Vos (NED), Jip van den Bos (NED), Riejanne Markus (NED), Anouska Koster (NED), Nancy van der Burg (NED), Romy Kasper (GER), Aafke Soet (NED), Teuntje Beekhuis (NED), Julie van de Velde (BEL), Pernille Mathiesen (DEN), Karlijn Swinkels (NED) en Anna Henderson (GBR).

De begeleiding van de ploeg bestaat, naast teammanager Esra Tromp, uit de racecoaches Marco Potsma en Lieselot Decroix. Marieke van Wanroij gaat aan de slag als Performance Coach bij de vrouwen van Jumbo-Visma. De ploeg debuteert op het continental niveau omdat nieuwe ploegen niet direct toe mogen toetreden tot de Women’s World Tour.